„Mistrz w lepieniu pierogów”
W dniu 24.11.2013r. w naszym Ośrodku odbył się konkurs ,,Zostań mistrzem w lepieniu pierogów”- czyli jak uczyć się przez dobrą zabawę. Do rywalizacji przystąpiło 9 dwuosobowych drużyn reprezentujących grupy wychowawcze. Zadaniem uczestników było ulepienie jak największej ilości pierogów w ciągu 30 minut. Ocenie podlegały również jakość i technika wykonania pierogów oraz estetyka stanowiska pracy.
Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwała pięcioosobowa komisja. Jury bacznie przyglądało się pracy poszczególnych drużyn, służąc radą i zbierając informacje do ogólnej oceny pracy zespołów.
Wszyscy z mistrzowską precyzją i szybkością nadziewali ciasto farszem, starannie klejąc placek, by podczas gotowania ,,ruskie” się nie rozkleiły. Koleżanki i koledzy startujących zawodników nie żałowali gardeł, przez cały czas dopingując swoich reprezentantów.
W sumie ulepiono 375 pierogów. Dwie zwycięskie drużyny –,,Apetitki” i
,,Smakowitki” skleiły po 49 pierogów. Nagrodami za ich pracę były kupony
na dowolnie wybraną pizzę. W konkursie nie było przegranych. Nagrody
dla pozostałych drużyn były nie mniej atrakcyjne:
- Kupony na 5 z
biologii – dla drużyny ,,Żarłoków” – za najbardziej dopieszczone
pierogi - Kupony na śniadanie do łóżka – dla drużyny ,, Sadełek” – za
polot twórczy - Kupony na sprzątanie pokoju przez konserwatora powierzchni
płaskich – dla drużyny ,,Łasuchów” – za aptekarskie oko - Kupony na
dzień bez jedynki – dla drużyny ,,Burczybrzuchów”- za oryginalną
technikę lepienia - Kupony o wartości 5 złotych uprawniające do zakupów w
sklepiku internatu – dla Drużyny ,,Pychotek” – za najbardziej zgrany
zespół - Kupony na kawę z pianką serwowaną przez wychowawcę – dla drużyny
,,Rozkoszek” – za rozkoszne pierożki - Kupony na dokładkę do kolacji przez
trzy dni – dla drużyny ,,Zgrywusów” – za dokładność i precyzję
Konkurs zakończył się wspólną degustacją pierogów. Ugotowano wszystkie i wszystkie zjedzono, a kibice żałowali, że zawodnicy nie ulepili ich więcej. Żaden się nie rozkleił, co najlepiej świadczy o ich jakości. Dla wszystkich był to więc niezapomniany wieczór, bogaty w zdobyte umiejętności, wiedzę kulinarną, a przede wszystkim dobrą zabawę.
p. Marzena Podkowa