W naszym Ośrodku odbyły się zajęcia i warsztaty realizowane w ramach projektu edukacyjnego „Wiem, co jem i ratuję klimat!”. Rozpoczęły się one 8 listopada 2019r. w Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, a zakończyły w Tygodniu Edukacji Globalnej. Zajęcia te miały na celu uświadomić wszystkim, że wybory żywieniowe mają wpływ zarówno na zdrowie człowieka jak i na klimat. W trakcie zajęć uczniowie poznali zasady prawidłowego odżywiania, a także zastanawiali się nad pochodzeniem żywności, którą spożywają oraz zbierali informacje na temat wpływu produkcji żywności na zmiany klimatu. Uczyli się, jak postępować by nie marnować i nie wyrzucać jedzenia.
W trakcie warsztatów kulinarnych poznali potrawy sporządzane z owoców, warzyw, orzechów i roślin strączkowych. Przygotowywali samodzielnie potrawy jarskie i regionalne z sezonowych i lokalnych produktów. W ostatnim dniu realizacji projektu „Wiem, co jem i ratuję klimat!” młodzież promowała wśród społeczności naszego Ośrodka dietę dobrą dla zdrowia i dla klimatu. Przygotowała zdrowy i bogaty w witaminy poczęstunek składający się z warzyw i owoców. Na korytarzu szkolnym zawisły gazetki i plakaty promujące zachowania, które mają pozytywny wpływ na zdrowie ludzi i klimat.
Była to świetna okazja to promowania wśród uczniów Ośrodka wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków oraz podejmowania samodzielnych prób gotowania.
Serdecznie dziękujemy wszystkim wychowawcom za udział i pomoc w projekcie.
Organizatorzy:
Zespół Szkoły Promującej Zdrowie