Od 8 listopada do 3 grudnia 2021 r. w Ośrodku trwała szkolna akcja „ Zdrowe śniadanie”.
Celem akcji było kształtowanie u młodzieży nawyków zdrowego odżywiania się, promocja zdrowej żywności oraz niemarnowania jedzenia. W ramach przedsięwzięcia uczniowie samodzielnie przygotowywali zdrowe śniadanie. Oprócz tego przeprowadzono zajęcia na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Uczniowie dowiedzieli się , że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby, warzywa, owoce oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także picie soków czy wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu i unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe.
Uczniowie uczestniczyli również w zajęciach pt. „Nie marnuj jedzenia !”.
Dzięki temu dowiedzieli się, co jest główną przyczyną marnowania żywności i jakie są tego skutki dla środowiska naturalnego. Poznali zasadę 4 x P, tj. planuj, przetwarzaj, podziel się i posegreguj. Dowiedzieli się, że ważne jest, by ilość jedzenia przygotować w sam raz na posiłek. Jeśli jednak zostaną resztki jedzenia, należy je zagospodarować, czyli np. przeznaczyć na posiłek na następny dzień lub zastosować w zapiekance.
Młodzież wzięła również udział w grze edukacyjnej, dzięki czemu poprzez zabawę mogła się uczyć prawidłowych nawyków żywieniowych i nabyć umiejętności planowania diety.
Akcja „ Zdrowe śniadanie” była dla uczniów Ośrodka bardzo dobrą okazją do wspólnego przygotowywania posiłków, również szansą na integrację klas oraz zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania, roli śniadania w diecie człowieka i nie marnowania żywności.
Realizacja:
Zespół Szkoły Promującej Zdrowie
Samorząd Uczniowski