W związku z realizacją programu „Szkoła promująca zdrowie” w naszym Ośrodku całą wiosnę promowaliśmy zasady prawidłowego odżywiania oraz kształtowaliśmy dobre nawyki żywieniowe. Odbyły się zajęcia na temat wartości odżywczych jaj oraz warzyw. Uczniowie mieli okazję nauczyć się jak rozpoznawać w praktyce świeżość jajek, ich sposobu oznaczania i właściwego przechowywania. Poznali substancje odżywcze w nich zawarte, które mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i przyczyniają się do dobrego stanu zdrowia. Dowiedzieli się, że jajka można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu łatwo uniknąć monotonii. Ważnym elementem zajęć było samodzielne przygotowanie potraw, które w swoim składzie miały jajka i świeże warzywa. Zespoły klasowe przygotowywały potrawy i serwowały je na imprezach odbywających się w Ośrodku, tj. Dzień Wiosny, Wspólne Śniadanie Wielkanocne.
Realizacja:
Szkoła Promocja Zdrowie