Kiedy najlepiej jeść śniadanie?
Jakie produkty wybierać?
Czy można jeść śniadanie „na słodko”?
Odpowiedzi na te oraz inne pytania uzyskaliśmy 8 listopada -obchodząc Dzień Zdrowego Śniadania.
8 listopada 2016 r. uczniowie gimnazjum obchodzili Dzień Zdrowego Śniadania. Przedsięwzięcie miało na celu zwiększenie świadomości gimnazjalistów na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie. Dowiedzieli się oni, że śniadanie jest bardzo ważne dla prawidłowego ich rozwoju. Daje energię do działania i wspomaga metabolizm. Kto nie zje śniadania, ten jest zmęczony i ospały przez cały dzień. Również utyje, bo jego organizm od rana otrzymuje sygnał , że idzie głodówka i trzeba odkładać zapasy. Wiadomo, że co czwarty uczeń nie jada śniadania, ponad połowa wybiega z domu, nie zabierając kanapki, ani nawet jabłka. Nauczyciele wychowania fizycznego i biologii uczyli, jak należy przygotować pudełko ze śniadaniem, które może mieścić kanapkę, pokrojone na cząstki owoce i warzywa do przegryzienia. Przypomnieli, że do picia ( oprócz mleka i jogurtów) służy woda. Nauczyciele WF przypomnieli, że nawet najlepsza dieta nie zapewni zdrowia, jeśli nie będą się ruszać, przynajmniej przez godzinę dziennie. Następnie uczniowie wspólnie z nauczycielami przygotowali zdrowy i smaczny posiłek.