27 marca 2019 r. uczniowie Ośrodka uczestniczyli w warsztatach pieczenia podpłomyków. Zajęcia zostały zorganizowane w Izbie Chleba w Busku – Zdroju, która znajduje się w budynku parafii p.w. św. Brata Alberta. Nim młodzież przystąpiła do wypieków została zaproszona do zwiedzania kościoła. Przewodnikiem był pan Marek Bębenek, który oprowadził nas po kościele i opowiedział historię założenia parafii. Przybliżył również wszystkim postać świętego Brata Alberta.
Następnie uczniowie udali się do Izby Chleba, gdzie pani mgr Danuta Kurnatowska w bardzo interesującej prelekcji opowiedziała o chlebie i tradycjach naszego regionu z nim związanych. Uczestnicy warsztatów dowiedzieli się np. że podpłomyki to polska nazwa dla najstarszej, znanej formy pieczywa i że podpłomyk to chlebek kładziony pod płomieniem zanim jeszcze piec chlebowy był gotowy na przyjęcie bochenków. Poznali sprawdzony przepis na to pieczywo i mogli go wypróbować pod okiem instruktorki. Następnie wolontariuszki działające przy parafii przeprowadziły warsztaty pieczenia podpłomyków Wszyscy zabrali się chętnie do pracy i przygotowali ciasto chlebowe. Przygotowane podpłomyki trafiły do pieca. Wypieki udały się wspaniale, a na zakończenie mogliśmy się nimi podzielić z drugą osobą.
Realizacja :
- Zespół ds. Szkoły Promującej Zdrowie
- Marta Kolanowska