XI Ogólnopolski Tydzień Kariery rozpoczęliśmy ekologicznie – wizytą w Olejarni Zagłoby w Mikułowicach. Właściciel, Pan Mariusz Roszkowski, powitał nas bardzo gorąco i to dosłownie! Przy płonącym już ognisku mogliśmy upiec kiełbaski i posilić się przed dalszymi atrakcjami.
Pan Mariusz opowiedział nam o tradycji tłoczenia oleju na Ponidziu a potem sami tłoczyliśmy olej z rzepaku. 150 – letnia prasa, pochodząca z majątku Wielopolskich w Chrobrzu spisała się rewelacyjnie! Przekonaliśmy się, że tak wytłoczony olej ma zupełnie inny smak niż ten, który kupujemy w sklepie.
W Olejarni Zagłoby tłoczone są oleje z lnianki, pestek dyni, słonecznika, lnu, czarnuszki, ostropestu, konopi siewnych. Podczas degustacji przekonaliśmy się, ze ich smaki i aromaty są niepowtarzalne. A przy tym całkowicie ekologiczne. Na koniec, osłodzeni miodem spadziowym, w pełni doceniliśmy walory natury i Ponidzia.
Panu Mariuszowi Roszkowskiemu dziękujemy za serdeczne przyjęcie, ciekawe zajęcia i życzymy dalszych sukcesów.
Realizacja:
Justyna Szot – Studzizur, Ilona Derlecka