Drugie śniadanie daje młodemu człowiekowi siłę do nauki i dobrze wpływa na koncentrację. Uczeń, który zje posiłek w szkole utrzymuje glukozę w organizmie na wyrównanym poziomie. Rezygnując z tego, naraża się na wilczy głód i zjedzenie dużej ilości kalorii podczas obiadu i kolacji, oraz sięganie po niezdrowe przekąski takie jak słodycze, chipsy, gazowane napoje. Badania potwierdzają, że młodzież, która nie je drugiego śniadania w szkole, gorzej funkcjonuje podczas lekcji. Uczniowie mają trudności z pamięcią, koncentracją, są zmęczeni i rozdrażnieni. Mózg dobrze pracuje tylko wtedy, gdy zapewni się mu stały dopływ energii i prawidłowo nawodni. Dlatego każdy powinien mieć w plecaku drugie śniadanie oraz wodę mineralną lub sok.
5 kwietnia uczniowie szkół Ośrodka kształtowali u siebie nawyk prawidłowego żywienia spożywając na dużej przerwie zdrowe przekąski takie jak: marchewki, seler naciowy, jabłka, rodzynki, słonecznik. Dzięki czemu zapobiegli spadkowi poziomu cukru we krwi, a niedobór płynów uzupełnili popijając wodę mineralną z cytryną.
Akcja została poprzedzona przypomnieniem młodzieży zasad zdrowego żywienia i znaczenia wody dla człowieka oraz podkreśleniem ważnej roli prawidłowego żywienia w codziennej diecie.